Blog

Een SWOT-analyse van AI-gegenereerde content: wat wordt jouw SEO-strategie?

Met de komst van AI-chatomgevingen lijkt het op het eerste gezicht niet langer meer noodzakelijk om copywriters handgeschreven content te laten maken. Wat is immers de toegevoegde waarde van een copywriter, als een AI-chatbot foutloze, unieke teksten kan schrijven?

Toch is dit te kort door de bocht, want zoekmachines zoals Google zeggen AI-gegenereerde content als spam te beschouwen en websites met deze content af te straffen. Desondanks lijkt Google niet geheel tegen AI-content te zijn. Met deze SWOT-analyse van AI-gegenereerde content kun je beter inschatten waar je goed aan doet.

Sterktes van AI-gegenereerde content

Laten we beginnen met de sterktes van AI-gegenereerde content, die uniek en doorgaans foutloos gecreëerd wordt door chatbots. In een handomdraai zet de chatbot een tekst in elkaar, waar mensen soms wel uren over kunnen doen. Door gerichte vragen te stellen krijg je een inhoudelijk diepgaand antwoord en komt de chatbot met teksten waar je zelf alleen maar over had kunnen dromen. Als een chatbot kan schrijven wat jij had willen schrijven, waarom zou je dan eigenlijk nog zelf in de pen klimmen? Bovendien is het nog maar de vraag in hoeverre zoekmachines het algoritme van AI-chatomgevingen kunnen begrijpen en achterhalen, waardoor het afstraffen van AI-content vooralsnog een utopie lijkt te zijn. Daarbij komt dat AI-gegenereerde content niet per definitie slechte of onjuist content is; goede content wordt beloond en helpt je een hogere positie in de zoekresultaten te verkrijgen.

Wat zijn de zwaktes van AI voor je contentstrategie?

Ondanks dat je snel over een authentieke tekst beschikt, is zeker niet elke tekst inhoudelijk sterk en to the point. Soms is het gewoon niets meer dan ‘gebakken lucht’. AI-omgevingen zoals ChatGPT beschikken immers ook over data tot en met 2021, waardoor actuele informatie en trends niet meegenomen worden in de AI-gegenereerde teksten. Dit doet af aan de inhoud en kwaliteit van de teksten. Bovendien lijkt een AI-gegenereerde tekst hierdoor weinig toegevoegde waarde te hebben voor de bestaande data in Google. Waarom AI-content toevoegen, als het gebaseerd is op alles dat al in Google te vinden is? Dat is de gedachtegang van Google achter het afstraffen van websites met AI-content en maakt dat Google nu meer waarde hecht aan topical authority, echtheid en authenticiteit. Abstracte, vage vragen stellen aan AI-chatbots en de gegenereerde teksten vervolgens letterlijk overnemen is dan ook niet aan te raden.

Welke kansen biedt het genereren van content met AI dan wel?

Als AI copywriters zoveel te bieden heeft, waarom zou je het dan niet gebruiken? AI-chatomgevingen biedt heel wat kansen voor copywriters. Writer’s block of niet: in een mum van tijd genereert AI een waslijst aan ideeën op basis waar je blogs over kunt schrijven of inspiratie uit op kan doen. Door de zoekintentie van je doelgroep te bepalen, kun je bovendien naar je doelgroep toe schrijven en ChatGPT vragen naar richtlijnen of een structuur. AI is daarmee een hulpmiddel om teksten te schrijven en biedt kansen om je eigen teksten te verbeteren.

Naast het opvragen van grootse ideeën helpt AI ook om specifieke informatie te verkrijgen over een onderwerp, wat kan bijdragen aan het vergroten van je topical authority. Een nieuwe invalshoek, een andere subcategorie of een onbekende mening kunnen je aanzetten tot het schrijven van een niet eerder geschreven, unieke tekst. In tegenstelling tot de wollige, weinig inhoudelijke AI-content wordt kwalitatieve content juist door Google beloond. Ben je sowieso geen held in het schrijven van content? Laat AI-chatomgevingen je dan helpen bij het opstellen van metabeschrijvingen, advertentieteksten of introducties door zelf relevante informatie te verstrekken aan de chatbot en er daarna zelf nog aan te sleutelen.

Bedreigingen van AI-content voor je website

Er zijn volop kansen van AI-gegenereerde content voor bedrijven, maar dat mag de risico’s ervan niet overschaduwen. Google zegt websites met AI-content namelijk af te straffen voor het automatisch genereren van content, omdat het weinig toevoegt aan de database. Het gebruiken van AI-content kan de positie van jouw website in de zoekresultaten dan ook aanzienlijk beïnvloeden. Dat is niet alleen zeer nadelig voor de zichtbaarheid van jouw website in de zoekresultaten, maar ook is het zonde van de tijd en moeite die je andere aspecten van SEO hebt gestopt.

Naast het creëren van content die weinig toevoegt aan Google is het belangrijk om de automatisch gegenereerde content te controleren op feiten en fouten. AI-chatomgevingen zijn ten slotte niet perfect en creëren slechts vanuit een bepaald perspectief content. Als je niet weet of jouw content klopt of als je niet achter de content staat die je automatisch gegenereerd hebt maar het desondanks publiceert, kan dit ook gevolgen hebben voor de betrouwbaarheid van je website.

De koers van jouw SEO-strategie bepalen

Nu de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van AI-gegenereerde content voor jouw SEO-strategie inzichtelijk zijn, is het tijd om jouw SEO AI-contentstrategie te bepalen. Richt je op de kwaliteit van content en gebruik AI als hulpmiddel om ijzersterke teksten te schrijven. Uiteindelijk ben jij de specialist in het vakgebied en weet je als geen ander welke informatie je wil overbrengen aan je doelgroep. AI kan je helpen om je huidige content te verbeteren, teksten uit te breiden met nieuwe perspectieven en invalshoeken of structuur aan te brengen in een stuk zonder richting. Wees je er echter van bewust dat het gebruik van AI-gegenereerde content niet zonder risico is en kan afdoen aan je positie in de zoekresultaten als AI-content door Google als spam bestempeld wordt. 

Onze online specialisten helpen je verder

Zou je graag met ons de samenwerking willen aangaan, ben je benieuwd naar onze mogelijkheden of heb je gewoon een vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 015-7503656. Onze specialisten staan je graag te woord. Ook bieden wij verschillende gratis scans aan!

5/5 - (1 stemmen)

Volgende blog: ChatGPT versus Google Bard: welke veranderingen in zoekmachines staan ons te wachten door de komst van AI-chatbots?