Blog

Synergie van SEO en SEA

Bij het bepalen van de digitale marketingstrategie maken veel ondernemingen een keuze in SEO en SEA. Echter, de ideale marketingstrategie wordt gekenmerkt door een combinatie van SEO en SEA, aangezien deze twee elkaar aanzienlijk versterken. Beide vormen van marketing werken namelijk met zoekwoorden, die op een strategische manier met elkaar gecombineerd kunnen worden voor het verkrijgen van meer inzicht in het gedrag van potentiële klanten. Om die reden zullen er in dit blog zeven tips ter sprake komen om de kracht van een synergie van SEO en SEA aan te tonen.

Optimalisatie van organische artikelen

Om te beginnen met het optimaliseren van SEO door het gebruik van Google Ads data. Waar organische gegevens jou namelijk beperken in het verkrijgen van inzicht in conversies, zorgt Google Ads data ervoor dat jij in één oogopslag te zien krijgt welke zoekwoorden de meeste conversies opleveren en dus de hoogste omzet realiseren. Door een handige vergelijking tussen organische en betaalde data van Google Ads, is het dus mogelijk om op een efficiënte manier de zoekwoorden te bepalen en een digitale marketingstrategie uit te zetten.

Het gebruik van Google Search Console data

Een tweede tip voor het combineren van SEO en SEA is het uitbreiden van de campagne met Google Search Console data. Google Search Console maakt het mogelijk om te kijken naar de organische zoektermen die door de bezoeker zijn gebruikt om de website te bereiken. Aangezien deze organische zoekwoorden de meeste conversies opleveren, kun je strategisch bepalen welke zoekwoorden van belang zijn om te verwerken in betaalde advertenties. Bovendien kun je Search Analytics For Sheets inzetten om een overzicht te creëren van alle organische zoekwoorden per pagina van een website. Hieruit kun je niet alleen opmaken welke organische zoektermen van belang zijn om in de campagne te gebruiken, maar ook om te bepalen of er nieuwe advertentiegroepen gecreëerd moeten worden.

Test zoektermen aan de hand van Google Ads

Naast het belang van SEO voor SEA, namelijk het achterhalen van relevante zoektermen voor betaalde advertenties, kun je ook SEA inzetten om de zoekwoorden voor organische artikelen te optimaliseren. Wanneer je bijvoorbeeld niet zeker bent van bepaalde zoekwoorden voor organische optimalisaties, is het mogelijk om zoekwoorden te testen door gebruik te maken van Google Ads. Hiervoor is het van belang om een tijdelijke, losstaande campagne aan te maken om te testen welke termen de meeste potentie hebben. Als je genoeg data hebt verzameld voor wat betreft de hoogte van de omzet, het aantal conversies en de doorklikratio, dan is het tijd om aan de slag te gaan met het optimaliseren van SEO.

Synergie van SEO en SEA 1

Baseer de campagnestructuur op zoektermenonderzoek

De bovenstaande tips hebben allemaal betrekking op het zoektermenonderzoek, waarmee een duidelijk beeld geschetst kan worden van de potentie van bepaalde zoekwoorden. Echter, het is ook belangrijk om deze zoekwoorden te categoriseren op basis van zoekintentie, zodat er een campagnestructuur aangebracht kan worden. Welke zoektermen moeten gebruikt worden in welke fase van het campagneproces? Door je hierin te verdiepen, kan er een effectieve campagnestructuur opgesteld worden op basis van daadwerkelijke resultaten. Baseer de campagnestructuur dus nooit op nattevingerwerk met betrekking tot de combinatie van SEO en SEA, als je een doeltreffende campagne wil doorvoeren.

Optimalisatie van de kwaliteitsscore met SEO

Hoewel er altijd gehoopt wordt op een positief effect van de marketingcampagne, kan het natuurlijk altijd voorkomen dat de kwaliteitsscore tegenvalt. Echter, opnieuw is het een slimme zet om met SEO aan de slag te gaan om de SEA te verbeteren. Begin met het uitdraaien van de Google-Ads campagne om te achterhalen waar het misgaat. Dit kan het beste aangepakt worden door te filteren op onder andere de ervaring op de landingspagina, de advertentierelevantie en de kwaliteitsscore. Hebben de bestemmingspagina’s de juiste intentie of moet er een nieuwe pagina aangemaakt worden om overeen te komen met het doel van de bezoeker? Door een zoektermenonderzoek aan de hand van SEO uit te voeren, is het mogelijk om snel te achterhalen welke content toegevoegd moet worden om de pagina’s te verbeteren. Begin het optimaliseren uiteraard bij de best bezochte pagina’s om effectief te werk te gaan.

Synergie van SEO en SEA 2

Test titels en meta beschrijvingen

Niet alleen is de content van belang voor een hoge doorklikratio, maar ook titels en meta beschrijvingen zijn bepalend voor de organische CTR. Zodra duidelijk wordt welke organische teksten een hoge doorklikratio hebben, kunnen deze ingezet worden als advertentie. Echter, niet altijd is direct duidelijk welke organische artikelen een hoge CTR hebben. Om die reden kan het interessant zijn om uit te proberen welke titels en beschrijvingen het meest effectief zijn. Door twee uitgebreide tekstadvertenties met een andere titel of omschrijving aan dezelfde advertentiegroep toe te voegen, kan er achterhaald worden welke teksten het beste resultaat opleveren. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden voor het optimaliseren van de titels en meta beschrijvingen.

Maak gebruik van gestructureerde gegevens

Tot slot is het essentieel om gebruik te maken van gestructureerde gegevens. Door structured data te implementeren, kunnen artikelupdates automatisch plaatsvinden en kan Google sneller meest recente data ophalen. Dit houdt in dat een prijsverandering van een artikel sneller verwerkt wordt, wat belangrijke informatie is om tijdelijke afkeuringen te voorkomen met het oog op de overeenstemming van prijzen en voorraden.

Kortom, wees je bewust van de synergie van SEA en SEO om de effectiviteit van de marketingcampagne te optimaliseren. Het uitvoeren van een zoektermenonderzoek op basis van een combinatie tussen organische en betaalde advertenties kan hierin belangrijke inzichten bieden en is daarom van groot belang voor het bepalen van de campagnestructuur. Zorg dus voor een gestroomlijnde samenwerking tussen SEO en SEA voor een doeltreffende campagne.

Rate this post

Volgende blog: Wat is Amazon SEO en hoe werkt het?