Blog

Waarom nu adverteren op Facebook en Instagram?

Sinds het begin van de coronacrisis wordt er in toenemende mate tijd gespendeerd op sociale media, waaronder Instagram en Facebook. Dat biedt vervolgens veel mogelijkheden in online marketingstrategieën, al is het daarbij wel van belang dat de juiste doelgroep bereikt wordt via de mediums. Zowel Instagram en Facebook werken namelijk met een algoritme dat gebruikers content toont die ze mogelijk ‘willen zien’. Deze zogenaamde fabeltjesfuik verkleint vervolgens het organisch bereik van posts op Instagram en Facebook, omdat deze maar net moeten passen in de content die de bezoeker wenst te zien volgens de sociale media. Voor ondernemingen zal dit ertoe leiden dat de doelgroep lastiger te bereiken valt met SEO en er daarom meer aandacht besteed moet worden aan het adverteren op Facebook en Instagram.

Gebruik van sociale media en concurrentie

De CPM van Facebook wordt beïnvloed door twee factoren, namelijk het gebruik van sociale media en concurrenten op het gebied van doelgroepen. Op Facebook bestaat de concurrentie niet alleen uit ondernemingen uit dezelfde sector, maar ook uit bedrijven die op dezelfde soort gebruikers doelen. Middels een veiling wordt vervolgens vastgesteld wie onder de doelgroep mag adverteren, waarbij gelet wordt op het bod, de kwaliteit van de advertentie en verwachte actieratio.

De coronacrisis lijkt een enorme impact gehad te hebben op deze twee factoren. Zo werd net al aangegeven dat het gebruik van sociale media aanzienlijk is toegenomen, maar daarbij is de hoogte van biedingen door de coronacrisis sterk gedaald. Om die redenen zijn de advertentiekosten ook afgenomen en is het aantrekkelijk geworden om producten en diensten via Facebook te promoten. Ook voor Instagram geldt deze ontwikkeling.

Waarom nu adverteren op Facebook en Instagram? 1

Waar moet je op letten bij adverteren op Facebook?

Door de lage advertentiekosten is het een slimme zet om je te verdiepen in de SEA-strategie voor sociale media, te beginnen met Facebook. Waar moet je namelijk aandacht aan besteden, wanneer je van plan bent te gaan adverteren op dit sociale medium? Hieronder volgen een aantal tips.

1. Gebruik Facebook Pixel

Facebook biedt voor bedrijven zakelijke mogelijkheden middels Facebook Pixel, waarmee ondernemingen een soort code van Facebook kunnen installeren op hun website. Vervolgens kan deze code met het Facebookaccount verbonden worden en is het mogelijk om een deel van het gebruikersgedrag bij te houden. Door deze inzichten kan er gerichter geadverteerd worden, omdat je het bezoekersgedrag en hun voorkeuren leer begrijpen.

2. Handmatige biedingen

Net kwam het al even aan bod, maar het plaatsen van biedingen op Facebook is essentieel in het adverteerproces. Bij Facebookveilingen geeft Facebook automatisch een optie voor een bod die geaccepteerd kan worden of handmatig aangepast kan worden. Hoewel veel bedrijven kiezen voor deze eerste mogelijkheid, kan er overwogen worden om zelf de hoogte van het bod te bepalen, genaamd ‘manual bidding’. Hierdoor heb je namelijk meer controle over het resultaat en kosten per resultaat.

3. Target een specifieke doelgroep

Naast het gebruik van Facebook Pixel en manual bidding moet er bij het adverteren op Facebook gelet worden op het bereiken van de juiste doelgroep. De concurrentie op Facebook bestaat uit bedrijven die op dezelfde doelgroep targetten, waardoor het belangrijk is om scherp te hebben wie er bereikt moet worden met bepaalde advertenties. Hierin zit bovendien de kracht van het promoten van producten en diensten middels dit platform, omdat er veel specificeringsmogelijkheden van de doelgroep worden geboden. Begin daarom met een kleine doelgroep, definieer de leeftijdscategorie en bepaal de regio waarin je wil adverteren. Daarna is het belangrijk om hashtags te verwerken in de advertentietekst en reviews te delen om de doelgroep te bereiken.

Waarom nu adverteren op Facebook en Instagram? 2

Aandachtspunten bij het adverteren op Instagram

Niet alleen Facebook advertising is momenteel aantrekkelijk voor ondernemingen, maar ook het promoten van producten en diensten via Instagram is door de lage advertentiekosten aanlokkelijk. Echter, ook hier gelden een aantal punten van aandacht bij het bepalen van de SEA-strategie.

1. Specificeer de doelgroep

Net als bij Facebook is het belangrijk om een specifieke doelgroep te realiseren. Instagram biedt de mogelijkheid om te adverteren onder een automatisch gegenereerde doelgroep, gebaseerd op voorgestelde gebruikers en huidige volgers. Echter, door deze optie te selecteren, is de kans groot dat je niet de juiste gebruikers bereikt. Om die reden kan er beter gekozen worden voor een ‘eigen doelgroep’. Deze optie maakt het namelijk mogelijk om zelf te bepalen welk soort gebruiker bereikt moet worden door kenmerken in te vullen, zoals leeftijd, locatie en geslacht.

2. Gebruik Facebook Ads Manager

Instagram is een dochterorganisatie van Facebook, waardoor advertenties gemaakt kunnen worden met Facebook Ads Manager. Dit is sterk aan te raden, omdat het aanzienlijk veel mogelijkheden biedt in het vormgeven van de advertentie en het bereiken van de juiste doelgroep. Bovendien kan er een koppeling gemaakt worden tussen de twee sociale media, waardoor advertenties op Facebook ook op Instagram geplaatst kunnen worden. Desondanks bestaat er een kans dat advertenties er vervormd uitzien op één van de twee mediums.

3. Hashtags zijn onmisbaar

Bij het adverteren op zowel Instagram als Facebook kunnen hashtags de zichtbaarheid van posts vergroten en zorgen ervoor dat advertenties een groter publiek bereiken. Gebruikers kunnen namelijk zoeken op een hashtag en belanden zo op jouw advertentie. Daarnaast kunnen gebruikers klikken op een hashtag, waardoor er vergelijkbare berichten verschijnen en zij mogelijkerwijs op jouw bericht terecht komen.

facebook

Het adverteren op Facebook en Instagram is dit jaar misschien wel aantrekkelijker dan ooit tevoren, al is het belangrijk om daarbij een geschikte SEA-strategie toe te passen. Het specificeren van de doelgroep, het gebruik van Facebook Pixel en Facebook Ads Manager en het toepassen van hashtags moet daarin opgenomen worden om effectief te kunnen adverteren. Op die manier haal je het optimale uit advertenties.

Rate this post

Volgende blog: B2B-doelgroepen bereiken met Google Ads