Blog

Vacaturetekst schrijven

Ben je op zoek naar nieuw personeel, maar krijg je minder reacties op de vacature dan verwacht? Misschien moet je eens kritisch kijken naar de vacaturetekst. Vacatureteksten zijn erg belangrijk in het proces van nieuw personeel werven, maar toch zijn vacatureteksten vaak slecht geschreven! Er kan heel veel fout gaan bij het schrijven van deze teksten en teleurstellend vaak staan ze bomvol met clichés.

Pakkende opening

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan zien soms wel honderden vacatures op een dag. Ze speuren alle vacaturewebsites af. Het kost te veel tijd om alle teksten van begin tot eind te lezen. Er is zo’n groot aanbod dat de werkzoekende manieren moet vinden om binnen een paar seconden te zien of de vacaturetekst interessant genoeg is om door te lezen of niet. Jij wilt uiteraard dat jouw tekst gelezen wordt, zodat je potentieel nieuw personeel bereikt. Om te zorgen dat jouw tekst gelezen wordt, moet de tekst een pakkende opening hebben, zodat de werkzoekende de behoefte voelt om verder te lezen. Spreek de werkzoekende in de eerste zin direct aan en zorg dat binnen een paar zinnen duidelijk wordt waar je naar op zoek bent. Zo kan de lezer snel zien of de vacature iets voor hem of haar is. Het doel is dat de werkzoekende zich direct aangesproken voelt, verder wil lezen en enthousiast is geworden door de opening.

Duidelijke structuur

Vervolgens moet ook de rest van de vacaturetekst erg benaderbaar zijn. Als jij een lange lap tekst ziet staan zonder enige structuur, zou jij dan verder lezen? Een vacaturetekst moet makkelijk scanbaar zijn. Dit vergt een andere manier van schrijven dan bij een tekst waarvan je verwacht dat de lezer het woord voor woord, van begin tot eind leest. Een manier om een tekst scanbaar te maken is door duidelijke tussenkopjes te gebruiken. Deel je informatie op in verschillende onderwerpen en schrijf voor elk onderwerp een alinea met een duidelijk kopje erboven. Als de lezer alleen maar naar de kopjes kijkt, moet de structuur van de tekst direct duidelijk zijn. Ook moet de lezer in één oogopslag de juiste informatie kunnen vinden. Voorbeelden van kopjes die je kunt gebruiken zijn: omschrijving van het bedrijf, functieomschrijving, functie eisen, wat heeft de werkgever te bieden, etc. Heb je een opsomming, bijvoorbeeld bij de functie eisen, dan kun je bullet points inzetten. Dit is een overzichtelijke manier om opsommingen weer te geven.

Mobielvriendelijk

Een groot gedeelte van de werkzoekenden zoekt naar vacatures via de mobiele telefoon. Het is daarom belangrijk dat niet alleen je website mobielvriendelijk is, maar ook de tekst prettig leesbaar is op een klein scherm. Is het lettertype groot genoeg? Valt de tekst niet buiten het scherm? En zijn de plaatjes ook zichtbaar op een mobiel? Allerlei dingen om even te checken. Daarnaast is het op een mobiel extra belangrijk dat de tekst niet te lang is. Je wilt een potentiele nieuwe medewerker geen duimblessure bezorgen door het vele scrollen. Zorg dus dat je vacaturetekst mobielvriendelijk en ‘to the point’ is.

Functienaam en omschrijving

Tegenwoordig is het erg hip om creatieve functienamen te verzinnen. Een greep uit de voorbeelden die we voorbij hebben zien komen: Baas van het geld, Recruitment ninja, Social samurai, Webtovenaar, Afwaskoning en Marketing rockstar. Dit is natuurlijk erg opvallend en je laat er als bedrijf mee zien dat je hip en creatief bent. Toch heeft het ook een groot nadeel en dat is de vindbaarheid. Als mensen zoeken naar vacatures voor een bepaalde functie, is de kans niet zo groot dat ze één van deze functienamen intypen. Je vacature is dus beter vindbaar als je algemene termen gebruikt.

Duidelijke informatie

Tekstschrijvers zijn soms zo gericht op het schrijven van een unieke en creatieve tekst dat ze de belangrijke informatie vergeten te vermelden. Iemand die op zoek is naar een baan heeft behoefte aan duidelijkheid en goede informatie. Vergeet dus niet de praktische zaken te vermelden, zoals informatie over het bedrijf, de locatie, het aantal werkuren, de sluitingsdatum en contactinformatie.

Rate this post

Volgende blog: Tips voor thuiswerken