Blog

6 tips voor het schrijven van ijzersterke cornerstone content

Waarschijnlijk bestaat jouw website uit talloze pagina’s met handige informatie voor potentiële klanten. Niet elke pagina is echter even belangrijk; de ene pagina zal bijvoorbeeld een aanvulling zijn op de andere. De meest informatieve en kwalitatieve pagina’s scharen we onder ‘cornerstone content’. Hoewel dit woord waarschijnlijk tot de verbeelding spreekt, komt er mogelijk meer bij kijken dan je denkt. Daarom leggen we je in deze blog uit wat cornerstone content precies inhoudt en hoe je deze content ijzersterk maakt voor optimale online vindbaarheid. 

Wat is cornerstone content?

Cornerstone content of pillar content betekent, niet geheel verrassend, de content die de hoeksteen van je website vormt. Kenmerkend voor cornerstone content is dat bezoekers vaak het eerst op deze pagina landen, omdat het gaat over een onderwerp met een hoog zoekvolume. Vanwege dit hoge zoekvolume is het interessant om hoog te scoren op deze onderwerpen, maar vaak betekent dit ook dat er een hoge mate van concurrentie is. Om daarom hoog te kunnen scoren in zoekmachines met cornerstone content, moet deze content informatief, belangrijk en hoogwaardig zijn. Zo link je vanaf de pagina waarop de cornerstone content te vinden is naar andere pagina’s die meer informatie verstrekken over subonderwerpen.

Wat zijn de voordelen van goede cornerstone content?

In het bovenstaande werd duidelijk dat er veel concurrentie zit op zoekwoorden en onderwerpen die gebruikt worden voor cornerstone content. Desondanks moet dit je niet afschrikken, aangezien hoogwaardige cornerstone content veel voordelen oplevert. Een hoge positie in de zoekresultaten op relevante zoekwoorden met een hoog zoekvolume betekent namelijk dat je meer bezoekers op je website kunt verwachten. Meer bezoekers leidt tot meer conversies en zo realiseer je meer omzet! Hoog tijd dus om aan de slag te gaan met het optimaliseren van deze pillar content.

6 tips voor het schrijven van ijzersterke cornerstone content 1

6 tips om ijzersterke cornerstone content te creëren

Zoals Rome niet in één dag gebouwd is, zal jouw cornerstone content niet zomaar tot stand komen. Er komt namelijk veel kijken bij het schrijven van een pakkende, relevante en uitgebreide tekst die de basis vormt voor vele aanverwante pagina’s. Hieronder zetten we daarom 6 tips uiteen om ijzersterke pillar content te schrijven.

1. Kies een tijdloos, maar pakkend onderwerp

Hoewel het misschien als een open deur klinkt, is het belangrijk dat het onderwerp van de cornerstone content geen eendagsvlieg is. Het onderwerp moet voor de aankomende jaren relevant blijven, dus de tekst moet duurzaam geschreven worden. Verwaarloos de tekst echter niet, aangezien het belangrijk is om de content up-to-date te houden. Check of interne links nog steeds werken, voeg subonderwerpen toe of verwijder ze waar nodig, pas recente jaartallen aan en wees kritisch op het stuk.

2. Identificeer zoekwoorden

In geen enkele online marketingstrategie mag een zoekwoorden analyse ontbreken, dus ook niet in cornerstone content. De kans is groot dat je al zoekwoorden bepaald hebt bij het bouwen van je website, maar toch is het belangrijk om na te gaan of dit de juiste zoekwoorden zijn voor cornerstone content. Is het aanvankelijk gekozen zoekwoord niet geschikter als keyword voor een subonderwerp? Zorg er dus voor dat het zoekwoord relevant is en het zoekvolume hoog. Verder is het aannemelijk dat concurrenten hun content al geoptimaliseerd hebben om hoog te scoren in de zoekresultaten, wat het doorvoeren van de volgende tips extra belangrijk maakt.

6 tips voor het schrijven van ijzersterke cornerstone content 2

3. Gestructureerd, uitgebreid en alomvattend

Waar blogs en subpagina’s vaak maximaal 1.500 woorden tellen, wordt er vaak tussen de 3.000 en 10.000 woorden uitgetrokken voor cornerstone content. Hoewel dit je mogelijk afschrikt, is het een vereiste om de strijd aan te kunnen gaan met de concurrentie. Alleen dan verkrijgt je pagina namelijk de autoriteit en relevantie die noodzakelijk is om een positiestijging te bewerkstelligen.

Voorkom echter dat de inhoud een onsamenhangend, ongestructureerd en verwarrend verhaal wordt. Als bezoekers je namelijk niet meer kunnen volgen, is de kans groot dat jouw website niet zal stijgen in de zoekresultaten. Vind je het lastig om content te bedenken? Voer dan eerst een content gap analyse uit en bepaal relevante zoekwoorden om een bouwplan voor je tekst op te kunnen tellen.

4. Bepaal de plek van de content in je informatie-architectuur

Cornerstone content moet opvallen voor en makkelijk te vinden zijn door bezoekers; het heet immers niet voor niets cornerstone content. Het is daarom belangrijk om na te denken over de positie van de content in je informatie-architectuur: waar komt de content op je website te staan? Voeg de content onder meer toe op een zichtbare plek in het menu van je website, zodat de content makkelijk te vinden is voor bezoekers.

5. Interne linkstructuur: hub-and-spoke model

Zoals eerder in deze blog genoemd werd, heeft cornerstone content betrekking op een specifiek en alomvattend onderwerp en moeten zoekwoorden zorgvuldig gekozen worden. Cornerstone content beschrijft aanverwante content slechts in grote lijnen en gaat hier niet in detail op in. Met andere woorden, de cornerstone content is de centrale hub, terwijl de aanverwante pagina’s de spokes zijn (zie onderstaande afbeelding). Om die reden is het belangrijk om subonderwerpen te linken aan cornerstone content, zodat er een sterke interne linkstructuur ontstaat. Zowel zoekmachines als bezoekers kunnen jouw website hierdoor beter ‘lezen’, met als gevolg dat ze de cornerstone content als belangrijk zullen aanmerken.

6 tips voor het schrijven van ijzersterke cornerstone content 3

Voorbeeld: hub-and-spoke model voor een makelaar

 

6. Continue optimalisatie

Wanneer je cornerstone content live staat en je een sterke interne linkstructuur ontwikkeld hebt, is het belangrijk om te content up-to-date te houden. Hoe tijdloos je onderwerp ook is, in veel gevallen is het geen overbodige luxe om je tekst na te lezen en aan te passen. Mogelijk heb je nieuwe pagina’s toegevoegd of is een voorbeeld niet meer kenmerkend voor de inhoud. Twijfel je of je de content in een nieuw jasje moet steken? Werp dan eens een blik op de statistieken van het organisch verkeer voor deze pagina de afgelopen maanden. Merk je een daling van het organisch verkeer? Dan wordt het tijd om de content eens kritisch onder de loep te nemen.

Cornerstone content uitbesteden aan Economy

Zou jij graag je cornerstone content naar een hoger plan willen tillen, maar weet je niet hoe of heb je het schrijftalent niet om dit te realiseren? Bij Economy hebben we jarenlange ervaring met SEO copywriting, waardoor wij graag deze taak van jou uit handen nemen. Aan de hand van een zoekwoorden analyse van onze SEO-experts gaan we aan de slag met het schrijven van ijzersterke content en zorgen we samen voor ongekende positiestijgingen!

Samenwerking met Economy

Zou je graag met ons de samenwerking willen aangaan, ben je benieuwd naar onze mogelijkheden of heb je gewoon een vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 015-7503656. Onze specialisten staan je graag te woord. Ook bieden wij verschillende gratis scans aan!

5/5 - (1 stemmen)

Volgende blog: Topical authority: wat is het en waarom is het een onmisbaar onderdeel van je SEO-strategie?