Blog

5 SEO fouten die veel webshops maken

Het succes van een webshop hangt voor een groot deel af van de juiste SEO strategie. Dit bepaalt namelijk de positie van je webshop in de zoekmachines en daarmee de vindbaarheid van je webshop. Hoe pak je dit het beste aan? In dit artikel lees je 5 fouten die webshops maken in hun SEO strategie, zodat jij die kunt proberen te voorkomen bij jouw webshop!

Geen productomschrijving

Het grootste gedeelte van de teksten op een webshop bestaat uit productomschrijvingen. In het schrijven van deze teksten gaat veel werk zitten. Het is misschien verleidelijk om niet elk product een omschrijving te geven, vooral wanneer het product geen omschrijving nodig lijkt te hebben, maar dit is een fout die je niet wilt maken. De productomschrijvingen zijn namelijk belangrijk voor zoekmachines in het proces van bepalen hoe de productpagina geïndexeerd moet worden. Als je een product geen omschrijving heeft, kan de zoekmachine er dus weinig mee. Daarnaast is het ook voor de klant prettig om informatie te kunnen lezen over het product, zelfs wanneer deze informatie vanzelfsprekend lijkt. Vaak hebben producten een productomschrijving van de fabrikant. Het lijkt misschien handig om simpelweg deze teksten over te nemen, zodat je deze niet meer zelf hoeft te schrijven, maar bedenk dat veel andere webshops hetzelfde zullen doen. De teksten zijn dan ‘ ‘duplicate content’ en dat wordt afgestraft door zoekmachines.

Geen productrecensies

Zoekmachines nemen webshops zonder productrecensies niet zo serieus. Kwalitatieve reviews zijn namelijk een belangrijke factor voor de zoekmachine ranking. Maak dus niet de fout om productrecensies niet mee te nemen in je SEO strategie. Probeer klanten aan te sporen om een recensie te schrijven voor jouw producten. Een voordeel van deze recensies is dat het unieke content is voor op je webshop, waarmee je je kunt onderscheiden van de teksten op andere webshops. Een ander voordeel is dat de klanten de recensies schrijven en je dus niet zelf tijd hoeft te steken in het creëren van tekstuele content. Het laatste voordeel van recensies is dat het vertrouwen wekt bij potentiële klanten en mogelijk de doorslag geeft in het doen van een aankoop.

5 SEO fouten die veel webshops maken 1

Longtail zoekwoorden vergeten

Wie ook maar iets weet van SEO weet dat zoekwoorden erg belangrijk zijn. Veel webshops maken de fout dat ze zich blindstaren op de korte zoekwoorden, terwijl longtail zoekwoorden ook heel waardevol kunnen zijn! Korte zoekwoorden hebben het voordeel dat ze vaak gebruikt worden en daarom veel zoekvolume hebben. Heb je bijvoorbeeld een webshop met sportschoenen, dan is het logisch om het zoekwoord ‘sportschoenen’ te gebruiken. Echter, al je concurrenten zullen dit zoekwoord ook al gebruiken en daarom is de concurrentie erg hoog. Longtail zoekwoorden zijn hierop een mooie aanvulling. Deze hebben wellicht een lager zoekvolume, maar je hebt veel minder concurrentie. Denk dus goed na wat jouw producten uniek maakt en sluit je longtail zoekwoorden hierop aan, zoals bijvoorbeeld ‘sportschoenen met zweetregulerend materiaal’.

Productnamen niet geoptimaliseerd voor zoekwoorden

Het klinkt misschien logisch om het merk van een product te verwerken in de productnaam. In sommige gevallen is dit zeker het geval, voornamelijk bij de bekendere merken waar veel op gezocht wordt. Maar soms is het juist verstandiger om de merknaam weg te laten en voor een algemenere productnaam te gaan met een hogere vindbaarheid.

Een slechte URL

De laatste fout die vaak gemaakt wordt door webshops is dat de URL’s van de productpagina’s te onduidelijk of te lang zijn. Een URL zoals ‘www.webshop.nl/product-91’ doet het een stuk minder goed in de zoekmachines dan een URL zoals ‘www.webshop.nl/sportschoenen-blauw. De tweede URL is namelijk veel sprekender en laat zien om welk product het gaat. Ook voor de klant is deze URL toegankelijker en vertrouwder dan de eerste URL. Probeer dus te kiezen voor een heldere URL waaruit meteen duidelijk wordt welk product het is.

5/5 - (1 stemmen)

Volgende blog: 5 tips voor een website laten maken